Bully

Såg precis klart den mest gripande dokumentär jag någonsin sett – Bully. En dokumentär där man får följa fem barn som på något sätt drabbats av den grymhet som barn utsätter varandra för. Två av dessa barn lever inte längre. De tog livet av sig – på grund av mobbningen. Det ena fattade beslutet att avsluta sitt liv vid en ålder på 17 år, det andra barnet var bara 11 år. De andra barnens vardag präglas av glåpord, våld och hot. Alex, 13 år, mobbas dagligen för sitt utseende. Kelby är utstött i sin hemstad för att hon är lesbisk – lärare, skolkamrater och grannar tar avstånd från henne och hennes familj. Ja’Meya fick en dag nog av mobbingen och beslutade sig för att ta med sig sin mammas pistol till skolan. I försvar tar hon upp vapnet på skolbussen och hamnar på en ungdomsanstalt i väntan på att ”the charges will be dropped”.

Bully är en dokumentär som får dig att gråta av förtvivlan för dessa barn, men också för att de är så otroligt jävla starka. Att de trots glåpord och hot, orkar resa sig ur sin säng och gå till skolan varje dag. Dokumentären väcker många frågor: Hur kan vuxna människor vara så passiva när mobbningen sker i princip rakt framför ögonen på dem? Hur kan de inte lyssna på föräldrarna till ett barn som inte kan stiga på sin skolbuss utan att höra ett ord som kränker?

Så du som läser det här – unna dig att lägga undan 99 minuter av er helg till att se dokumentären. Den kommer kanske inte att förändra ditt liv eller situationen för de barn som dagligen utsätts för kränkande handlingar, men den kommer definitivt att öppna upp dina ögon och förmodligen kommer du i framtiden bli en av de vuxna människor som lyssnar.

Jag såg dokumentären på Netflix, men den går även att köpa på CDON eller så kan du se den här!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>