Sammanfattning av finalkvällen

Tänkte inleda mitt eftersnack med en sammanfattning av finalkvällen utan att gå in allt för mycket på bidragen i sig. Det här inlägget kommer främst att handla om showen i sig och några höjdpunkter från kvällen!

Kvällens…
Plus: Showen, Loreen, sketcherna och att det gick oväntat bra för Holland (9:onde plats)
Minus: Att vår Robin inte placerade sig bättre, Cascadas Glorious (Euphoria, host), Litauen

Inledningen: Bara det faktum att SVT valde att kombinera Avicii med Benny och Björn är ett genidrag i sig. We Write The Story var dessutom var otroligt maffig och en perfekt mix av Avicii som DJ och B&B som låtskrivare, och enligt mig var det ett perfekt sätt att sammanfatta hur svensk musik har utvecklats under de senaste 40 åren. Från Abba till Avicii.

Petra Mede: När SVT tidigare i år tillkännagav att Petra skulle leda hela showen och att hon dessutom skulle göra det helt själv blev jag ytterst förvånad. Förstod inte riktigt hur hon skulle klara av det utan att skämma ut Sverige med sin torra Parlamentet-humor. Idag kan jag med stolthet säga att jag hade så otroligt jäkla fel. Hon såg inte bara ESC-glamorös ut i sina Jean-Paul Gauliter-klänningar och pratade de båda språken nästintill perfekt (kan i och för sig inte uttala mig om franskan, men det lät bra), hon tog sig igenom kvällen med glimten i ögat och vågade bjuda på sig själv! Älskade hur de hade klippt in henne i klippen om tävlingens historia, men allra bäst var sketchen om The Swedish Smörgåsbord (som dessutom fått fina kommentarer på Youtube!).

Sarah Dawn Finer: Det var riktigt bra av Christer Björkman och company att ha med Sarah. Lynda Woodruff-sketcherna var hur roliga som helst, och hennes fina hyllning till Abba gav mig gåshud. Jag undrar hur många i övriga Europa som förstod att Lynda och Sarah är samma person…

Loreen: Efter att ha sett alla 26 tävlande länder var jag ganska rastlös. Showen och det där wow/gåshud-ögonblicken fattades. Men mina önskningar besvarades när Loreen entrade scenen och framförde ett medley med låtarna My Heart Is Refusing Me, Euphoria (såklart) och senaste singeln We Got The Power. Tack Loreen, jag älskar dig.

Vinsten: Att Danmark skulle vinna förutspådde jag och många andra för länge sedan, precis som Loreen utnämndes till förra årets vinnare typ dagen efter att hon kammade hem segern i Sverige. Jag är jätteglad för Emmelies skull för hon hade en grym låt, MEN det var långt ifrån den bästa som vi såg under kvällen. Norges I Feed You My Love är egentligen en bättre låt, som olyckligtvis behöver ett par lyssningar för att man faktiskt ska inse hur bra den är. Likaså holländarnas bidrag.   Men av de låtar som fastnade direkt, hade Danmark definitivt den bästa låten. Jag tyckte dock att själva numret kändes som en blek kopia på Loreen, framförallt när det kom till stylingen. Barfota, fluffigt hår, enkel outfit och lite saker som faller från taket var något som Loreen införde redan förra året. Det kändes lite som om att de försökte rida vidare på Loreen-hypen som fortfarande existerar i Europa! 

Jag tyckte dock att hennes vinst var tråkigt förutsägbar. Hon vann inte överlägset som Loreen gjorde förra året och hon fick inte flest tolvor (Azerbajdzjan kammade konstigt nog hem flest). Däremot var det rätt låt som vann.

Det ska bli intressant att se hur nästa års final blir. Jag tror att danskarna kommer att få det svårt med att slå vår spektakulära show, både när det kommer till en värd/värdinna och när det kommer till mellanakter. Till skillnad från de andra nordiska länderna, är Sverige ett väletablerat land inom musikvärlden både när det kommer till artister och låtskrivare. Bara det att de senaste tre ESC-vinsterna kan kopplas till Sverige på något sätt är ju ganska coolt. Det finns en övervägande risk att ESC 2014 kommer att bli en sån där vanlig final med alldeles för mycket folkdräkter.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>